Tänk att utbudet av pannlampor skulle bli så stort som det är nu, undrar just om de kommer att fortsätta att utvecklas ännu mer i framtiden. Jag minns så väl på 80-talet när jag hade häst och skulle rida på vintern i mörkret som var. Det var en stor önskan att kunna rida så att jag såg ordentligt men det fanns inga pannlampor för oss vanliga på den tiden, det enda som fanns var ficklampor och det var ju inte så lätt att rida med en ficklampa i handen. Jag fick för det mesta hålla mig till en belyst asfaltsväg och det var ju dödens tråkigt. När det var snö, som det ofta var då, så kunde jag i alla fall få lite ljus med hjälp av den vita snön.

Pannlampa på 90-talet

Sedan kom det under 90-talet en ordentlig ridlampa som man kunde sätta fast fram på hästens bog med hjälp av kraftiga remmar, nästan som ett seldon. Ridlampan lyste med hjälp av ett stort batteri som man fick rida omkring med men tydligen skulle den lysa väldigt kraftigt och bra. Lampan var så dyr så det var inte en chans att jag skulle ha råd att köpa en sådan men längtan fanns. Sedan kom då en bra variant av pannlampa, också den med uppladdningsbart batteri men den var så tung att ha på hjälmen och det var bökigt med det stora batteriet så den köpte jag aldrig heller.

Pannlampa från 2000 & framåt

Därefter vet jag att pannlamporna utvecklades i ganska hög fart från att ha funnits med typ 3-4 batterier (ej uppladdningsbara dock) som fortfarande var ganska stora och klumpiga, till pyttesmå pannlampor som finns idag med två små batterier och ledlampor som lyser väldigt mycket längre än de äldre typerna av pannlampor. De pannlampor som finns nu väger knappt någonting, så utvecklingen har gått från gigantisk till minimal.